Çerez Örnek
canlı destek
Ege Üniversitesinde 15 Temmuz Şehitleri Anıldı

Ege Üniversitesi’nde düzenlenen “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” panelinin açılışında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Türkiye, 15 Temmuz 2016 günü yakın tarihinin en kanlı, en vahşi,  en acımasız en kalleş gecesine tanıklık etti. O uzun ve karanlık gecede milletimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, tüm farklılıklarını, tüm renklerini, tüm meşreplerini geride bırakarak tek yürek oldu” dedi.

 Ege Üniversitesi’nde ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ paneli düzenlendi. Panelle birlikte 15 Temmuz darbe girişimi gecesi ve sonrasındaki demokrasi nöbetlerinde çekilen fotoğraflardan oluşan sergi de açıldı.

Ege Üniversitesi(EÜ) ile Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü(BYEGM) İzmir İl Müdürlüğü işbirliğinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü paneli düzenlendi. EÜ Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Salonunda yapılan panele EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, BYEGM İzmir Şube Müdürü Mehmet  Kahraman Akseki, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kutsal Turhan, Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ Türk Dünyası Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Nadim Macit, EÜ Atatürk İlke ve İnkilapları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Mert, fakülte dekanları, yüksekokul ve enstitü müdürleri, vatandaşlar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Yoğun katılımın yaşandığı etkinlik, şehitler anısına Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.  15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü paneli öncesinde 15 Temmuz hain darbe girişiminin yaşandığı geceye ait görüntülerden oluşan film gösterildi.

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Bugün, burada “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü”nü anlamak ve idrak etmek amacıyla bir aradayız. 15 Temmuz 2016 gecesi askeri yapılar ve devlet içinde konuşlanmış FETÖ mensubu bir grup hain kendi halkına silah doğrultu. Milletin üzerine bombalar yağdırdı. O gece Türk milleti yekvücut olarak özgürlüğüne, iradesine sahip çıktı. O gece milletimiz, Sünni’siyle Alevi’siyle, Türkü’yle-Kürt’üyle, Çerkezi’yle-Arabı’yla tek yürek oldu. Malazgirt’te, Çanakkale’de, Milli Mücadele’de olduğu gibi aynı ruhla Anadolu topraklarının işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha haykırdı. O gece yaşananlar, 15 Temmuz’da başlayan 16 Temmuz’da sona eren iki günlük bir hadise değildi” diye konuştu.

“Anadolu bu milletin kalbi, ta kendisidir”

Türk Milletinin, tarih boyunca varlığını büyük bedeller ödeyerek sürdürdüğünü söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Anadolu bu milletin kalbi, ta kendisidir. Bu necip millet ‘Vatanın değeri uğrunda ödenen bedellerle ölçülür’ diyerek Malazgirt’ten bu yana şanlı tarihinden aldığı güç ile 1000 yıldır bu topraklarda varolma savaşı vermektedir. Ruh köklerini, kefenini giyip atını düşmanın üzerine süren Alparslan'dan, çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet’ten, “Ya istiklal ya ölüm” diyen Gazi Mustafa Kemal’den alan bu millet, o gece hep birden şaha kalkmış, tarih yapan ve tarih yazan bir milletin torunları olarak yeni bir tarih yazmıştır” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Budak, “Dünyadaki mazlum milletlerin umudu olan Türkiye 2 yıl önce gerçekleşen kanlı darbe girişimiyle işgal edilmek istendi. Emperyalistler, küresel güçler ve ülkemizdeki uzantıları 15 Temmuz gecesi işgale kalkıştı. O karanlık gecede din kisvesi altında Türk halkını ve devletini suistimal eden Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) 40 yıldır ilmek ilmek ördüğü ihanet ağını Türkiye’nin başına dolamak istedi. Fakat bilmiyorlardı ki asırlardır Anadolu çok ihanet görmüştü ve hepsini tarihe gömmüştü. 15 Temmuz gecesi gizli gündemlerini uygulamaya koyanlar hesapların üzerinde bir hesap olduğunu unutmuşlardı. Türk demokrasisi artık olgunlaşmıştı.  O gece, Türkiye tüm farklılıklarını, tüm renklerini, tüm meşreplerini geride bıraktı. Milletimiz, darbe girişiminin en şiddetli saatlerinde dua ve salalarla ayağa kaktı. O gece Türk milleti devletiyle bir bütün olarak canını hiçe sayarak şehadete yürüdü. Ve  15 Temmuz Türkiye’nin ve dünyanın kaderini değiştiren bir dönüm noktası oldu” dedi.

“ Alçak darbe girişimini asla unutmayacağız”

Anadolu halkının 15 Temmuz müdafaasının dünyada eşi benzeri olmayan erdem, cesaret ve fedakârlıkla kazanılmış bir zafer olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Biliyoruz ki, mücadelenin kazananı sadece Türkiye değil, tüm mazlum ve mağdur durumda olan coğrafyalar oldu. Toplumları kendi kurumları tarafından kendi parası ve imkanlarıyla yok etmek üzere dizayn edilmiş yeni dünya düzeninin ve işgal güçlerinin son örneği olan Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) Türkiye’ye bağlılık hisseden her kesim tarafından mahkum edildi. Millet iradesine karşı gerçekleştirilen suikast girişiminin ikinci yıl dönümünde Türk Devleti’ni ve halkını kaba kuvvetle hizaya getirmeye çalışan bu alçak darbe girişimini unutmadığımızı, unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı deklare ediyorum” dedi.

“Çok çalışmamız lazım”

Türkiye’nin Atatürk’ün gösterdiği hedeflere ulaşması için tek şeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “O da çalışmak. Çok çalışmamız lazım. Bizleri bu ülke bulunduğumuz konumlara getirdi. Daha güçlü olmak için daha fazla çalışmamız lazım. Ekonomik mücadele veriyoruz. Bunun için de eğitime ihtiyaç var. O yüzden üniversiteler çok önemli. Toplum üniversitelerden çok şey bekliyor. İzmir’den Ege Üniversitesi olarak biz bu ışığı yakalım. Şehitlerimizin ve gazilerimizin hürmetine daha çok çalışarak ülkemizi daha ileriye taşıyalım. 15 Temmuz bizim için üzüntülü bir gün  ama çalışmak için motivasyon kaynağımız olsun. Sadece paneller yetmez çalışmalarımızla bunu göstereceğiz” diye konuştu.

“Örnek bir dayanışma sergilendi”

Basın Yayın Enformasyon İzmir İl Müdürü Mehmet Kahraman Akseki ise 2 yıl önce Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ) üyeleri tarafından gerçekleştirilen ve 248 kişinin şehit olduğu hain darbe girişimi gecesi Türkiye’nin büyük bir felaketin eşiğinden döndüğünü hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı demokrasiye sahip çıkmaya çağırmasıyla sokağa dökülen milletin destansı mücadelesi sayesinde Türkiye'nin demokrasisinin korunduğunu, darbecilerin belinin kırıldığını belirten Akseki, "Bu mücadele sayesinde 15 Temmuz 2016, bundan sonra hiçbir teşebbüsün başarıya ulaşamayacağının dosta düşmana ilan edildiği gün olarak tarihe geçmiştir" şeklinde konuştu. Türkiye’nin darbe girişiminden tarihi bir milli dayanışma ruhu sergilediğini aktaran Akseki, Türk milletinin birlik ve beraberlik açısından tarihte emsaline az rastlanacak bir dayanışma örneği sergilediğini sözlerine ekledi.

Fotoğraf sergisi açıldı

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü EÜ Atatürk İlke ve İnkılapları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Mert’in yaptığı “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” paneli gerçekleştirildi. EÜ Türk Dünyası Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Nadim Macit, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” paneli kapsamında yaptığı konuşmada FETÖ terör örgütünün tarih içerisinde nasıl değişimler yaşadığını katılımcılara anlattı. FETÖ’nün, batı odaklı güçlerin Türkiye’deki stratejik ortağı olduğunu kitaplardan örnekler vererek anlatan Prof. Dr. Macit, dinin doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Panelin bir diğer konuşmacısı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça, darbe gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşananları dinleyicilere aktardı. O gün; Marmarislilerin, Cumhurbaşkanına sahip çıktığını ve tüm Türkiye gibi meydanlarda destan yazdığını belirten Prof. Dr. Akça, “İlk defa ezan ve salalar, darbecileri susturdu. Topraklarımızın manevi değerini bilmeliyiz. 15 Temmuz’u tekrar yaşamamak için bilimin ışığından gitmeliyiz” diye konuştu.

Ekinlik kapsamında ayrıca Ege Üniversitesi ile Başbakanlık Basın ve Enformasyon İzmir İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen  “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Sergisi” gezildi. Etkinliğin sonunda EÜ Edebiyat Fakültesi önünde 15 Temmuz şehitleri hayrına lokma döküldü.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ