ORD. PROF. DR. M. MUHÄ°DDÄ°N EREL

Ord. Prof. Dr. Muhittin EREL
11.03.1958 - 10.03.1960

Mustafa Muhiddin Erel, 1901 yılında Ä°stanbul´da doÄŸmuÅŸtur. Ä°lk ve orta öÄŸrenimini Ä°stanbul´da tamamlayan Erel, 1924 yılında Ä°stanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuÅŸ ve 05 Ekim 1925’de Ä°znik Hükümet TabipliÄŸi’ne atanmıştır. Daha sonra o zamanın ErtuÄŸrul vilâyeti Bozhöyük kazası Hükümet TabipliÄŸi (1926-1927), Ä°stanbul Emrazı Sariye Ä°stilaiye Hastahanesi Asistanlığı (1927- 1929) görevlerinde bulunan Dr. Erel, Almanya´ya giderek 18 AÄŸustos 1929-31 Ekim 1932 tarihleri arasında Hamburg Devlet Hıfzısıhha Enstitüsü´nde ihtisas öÄŸrenimi görmüÅŸ, 01 Kasım 1932´de Darülfünun Tıp Fakültesi Hıfzısıhha Müderris Muavini olarak akademik göreve baÅŸlamıştır.

Darülfünun´un Ä°stanbul Üniversitesi’ne dönüÅŸmesiyle (01 AÄŸustos 1933) Ä°stanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hıfzısıhha DoçentliÄŸi’ne yükseltilen Dr. Erel, 01 Åžubat 1943 tarihinde aynı fakültede Profesör olmuÅŸtur. 01 Åžubat 1948 tarihinde Ä°stanbul Üniversitesi (Ä°Ü) Tıp Fakültesi Hijyen Enstitüsü ProfesörlüÄŸü’ne atanan ve 28 Åžubat 1950´de aynı enstitünün Ordinaryüs ProfesörlüÄŸüne yükselen Dr. Muhiddin Erel, 1946-1948 yılları arasında Ä°Ü Tıp Fakültesi Dekanlığı yapmıştır.

Prof. Dr. Erel, 02 Mart 1955 tarihinde Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görevlendirilmiÅŸ, 30 Mayıs 1958 tarihinde ise EÜ Tıp Fakültesi Hijyen Enstitüsü Ordinaryüs ProfesörlüÄŸü’ne naklen atanmıştır. 11 Mart 1958 tarihinde Ege Üniversitesi’nin ilk Rektörü olarak seçilip göreve baÅŸlayan Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel´in bu görevi 10 Mart 1960 tarihinde sona ermiÅŸtir.

Ord. Prof. Dr. Erel,   28 Ekim 1960´da emekliye ayrılmış fakat 28 Nisan 1961´de tekrar göreve dönmüÅŸtür. 65 yaşını doldurmuÅŸ olması nedeniyle emekliye ayrılması gerekirken Senato kararları ile görev süresi dört kez uzatılan ve bu arada 11 Kasım 1968 – 28 Haziran 1971 tarihleri arasında izinli olarak Efes Eczacılık Yüksekokulu MüdürlüÄŸü de yapan Ord. Prof. Dr. Erel, 43 yılı devlet hizmetinde olmak üzere toplam 48 yıl eÄŸitim-öÄŸretim, araÅŸtırma, yayın ve saÄŸlık hizmeti vererek 07 Temmuz 1973 tarihinde E.Ü. Tıp Fakültesi Koruyucu Hekimlik ve Halk SaÄŸlığı Kürsüsü BaÅŸkanı iken emekli olmuÅŸtur.

Ege Üniversitesi’nin ve özellikle Tıp ve Fen Fakültelerinin kuruluÅŸunda Rektör ve öÄŸretim üyesi olarak önemli hizmetler veren Ord. Prof. Dr. Erel, Türkiye´de ilk defa üniversite bünyesi içinde HemÅŸirelik Yüksekokulu´nu kurarak müdürlüÄŸünü üstlenmiÅŸtir. Öte yandan fizik, kimya, astronomi ve matematik gibi temel fen dallarına karşı özel ilgisi bulunan Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel, Tıp Fakültesi bünyesinde kurduÄŸu ve 1960 yılına kadar müdürlüÄŸünü üstlendiÄŸi Fizik Enstitüsü´ne ince mekanik atölyesi de tesis etmiÅŸtir. Bu enstitü, bugünkü EÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nün çekirdeÄŸini oluÅŸturmuÅŸtur.

48 yıl saÄŸlık, eÄŸitim-öÄŸretim, araÅŸtırma ve yönetim hizmeti veren Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel´in ders kitaplarından baÅŸka yeni metod ve icatları da içine alan Almanca, Ä°ngilizce bilim dergilerinde yayımlanan makaleleri yanında Türkiye SaÄŸlık TeÅŸkilatı hakkında önemli tavsiyeleri ve yol gösterici direktifleri ihtiva eden çeÅŸitli raporları bulunmaktadır.

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel, 18 Mart 1986 tarihinde vefat etmiÅŸtir.

DiÄŸer Görevleri

Ä°stanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli iken HaydarpaÅŸa Lisesi ve Ä°stanbul Kız Lisesi Hıfzısıhha öÄŸretmenliklerini 1934 yıllarında ek görevle sürdüren Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel saÄŸlık ÅŸuralarının, saÄŸlıkla ilgili bilimsel toplantıların önde gelen üyelerinden ve Dünya SaÄŸlık TeÅŸkilâtı Tıp Tahsil EksperliÄŸi görevlisi idi.
Ord. Prof. Dr. Erel´in üstlenmiÅŸ olduÄŸu yurtdışı görevler arasında ÅŸunları sıralayabiliriz; Kongre (Batı Almanya, 1959),  yurt dışındaki yüksek hemÅŸire okullarının yapılarını inceleme ve yabancı öÄŸretim üyesi temini için Ä°ngiltere (1959), Uluslararası GöÄŸüs Hastalıkları Kongresi için Viyana (1959), araÅŸtırma-inceleme için Almanya ve Uluslararası SaÄŸlık Kongresi için Roma (1963), Avrupa Profesörler ve Rektörler BirliÄŸi Toplantısı için Viyana (1965), koruyucu hekimlik alanında ve öÄŸretim programlarını geliÅŸtirme amacıyla araÅŸtırma-inceleme yapmak üzere Avrupa ve A.B.D Üniversiteleri (1966).

Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel, 5 Kasım 1955 günü Ege Üniversitesi´nin ÖÄŸretime Açılış Töreni´nde konuÅŸma yapıyor.