Çerez Örnek
canlı destek

Ege Üniversitesinden Türkiye ekonomisine girişimci desteği

 

Türkiye’nin teknoloji tabanlı büyüme hedefine destek olmak amacıyla devlet üniversiteleri arasında ilk Girişimcilik ve Yenilikçilik Bölümü, Ege Üniversitesinde hayata geçirildi. KOSGEB tarafından akredite edilen bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler KOSGEB Girişimcilik Sertifikası ve mezuniyetlerinin ardından işletme kurmaları halinde 100 bin TL bir kısmı geri ödemesiz destek almaya hak kazanıyor.

2015 yılından bu yana farklı bölümlerden 697 öğrencinin bu bölümde, Ar-Ge, inovasyon, girişimcilik ve fikri mülkiyet hakları konusunda eğitim aldığını belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi sadece bugünü değil, yarını da düşünüyor. Türkiye’nin büyümesi ve geleceği, yenilikçi ve teknoloji uyumlu girişimlere ne kadar yatırım yaptığı ile doğrudan ilgili. Sadece ucuz işgücü ve fason üretim ile istenilen ekonomik büyümeye ulaşamayız. O yüzden de Ege Üniversitesi olarak hedefimiz, yenilikçi ve girişimci kapasitesini arttıran ve teknolojiyle uyumlu hale getiren bir üniversite olmak. Bunu da, bugünden öğrencilerimizi bu bakış açısıyla yetiştirmekle sağlayacağımıza inanıyoruz. Ege Üniversitesi’ne giren ve girişimci olmak isteyen öğrencilerimizin de mezun olup şirket kurana kadar ki her aşamada yanında olmak için çabalıyoruz. En temelde hedefimiz ise iş arayan mezunlar değil, yenilikçi fikirleriyle kendi iş alanını oluşturan girişimci mezunlar vermek” dedi.

EÜ EBİLTEM-TTO Müdür Vekili ve Girişimcilik ve Yenilikçilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdal Temel, Ege Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Ekosistemini geliştirmeye yönelik faaliyetlerin ilk adımını oluşturan bölümün, EÜ EBİLTEM-TTO, Ege Teknopark ve nüvEGE Kuluçka Merkezi ile işbirliği halinde çalıştığını söyledi. Doç. Dr. Temel, öğrencilikten teknoloji tabanlı ürün üretimine giden süreci şöyle özetledi:

 “Eğitim içeriğinde, teori, başarılı ve başarısız örneklerin paylaşılması, örnek olaylar, fikir geliştirme ekip çalışması ve sunum bulunuyor. Biz de sunumunların ardından kendilerine geri bildirim yapıyoruz. Bu süreci başarı ile tamamlayan ve eğitim süresinde bir iş fikri geliştiren öğrenciler EBİLTEM-TTO tarafından sadece Ege Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri için geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen meristemEGE Girişimcilik Eğitimi’ne yönlendiriliyor. Bu süreci de başarı ile tamamlayanlar verilen iş planı hazırlama desteği ve mentörlük eğitiminden sonra TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Programına yönlendiriliyor. Başarılı olanlar TÜBİTAK’ın 150 bin TL’lik girişim desteğini almaya hak kazanıyor. Bu desteği alanlar nüvEGE Kuluçka Merkezinde şirket kurup yine Ege Üniversitesinin Protelye Tasarım Merkezinde endüstriyel tasarımcılar eşliğinde fikirlerini prototip bir ürün haline getiriyor. Tüm bu süreçleri EBİLTEM-TTO tarafından oluşturulan MentörSEA mentörleri desteğinde tamamlayan girişimciler, Ege Üniversitesi Teknopark’ta bir teknoloji şirketi olarak yer alıyor.”

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ