Çerez Örnek
Egeli akademisyenlerin akciğer kanserinin görüntülenmesi ve tedavisine yönelik geliştirdikleri ajan patenti tescillendi

Ege Üniversitesi’ndeki bilim insanları, kanserin tanısına ve tedavisine yönelik önemli çalışmalarını bilim dünyasına kazandırmaya ve insanlığın hizmetine sunmaya devam ediyor.  Ege Üniversitesi Bilimsel Arastırma Projeleri (BAP) koordinatörlüÄŸünce desteklenen ve yüksek lisans tez projesi çıktısı olan “AkciÄŸer Kanserinin Nükleer Görüntülenmesi ve Tedavisinde Kullanılacak Yeni Bir Ajan” baÅŸlıklı ulusal patent baÅŸvurusu tescil edildi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “AkciÄŸer kanseri, yıllık 900 bin ölüm vakası ile en çok ölüme sebep olan kanser türlerinden biri olarak biliniyor. SaÄŸlık Bakanlığı Kanser Kontrol ve Kanser Ä°statistiÄŸi Kurumu’nun verilerine göre Türkiye, akciÄŸer kanseri insidansı en yüksek ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. Bünyesinde dünyanın önde gelen saÄŸlık ve tıp bilimleri, temel bilimler, nükleer bilimler ve mühendislik bilimlerini bulunduran Üniversitemizde kanserle ilgili bilimsel çalışmalar multidisipliner bir anlayışla yoÄŸun bir ÅŸekilde devam ediyor. Hem hastalığın tanısında hem de tedavisinde etkin olacak Ar-Ge inovasyon, ilaç, ileri teknolojili tıbbı cihaz alanlarında milli ve yerli bir anlayışla katma deÄŸeri yüksek ürünlere dönüÅŸecek çalışmalar üniversitemizde gerçekleÅŸtiriliyor. Bilim insanlarımız önemli bir projeye daha imza attı. Kendilerini tebrik ediyorum ” dedi.

BuluÅŸ sahibi akademisyenler Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Malzeme Bilimi ve MühendisliÄŸi Anabilim Dalı altında iki danışmanın yöneticiliÄŸinde, multidisipliner bir alanda tez çalışmasının gerçekleÅŸtirildiÄŸini ve tez konusuna yönelik yüksek lisans öÄŸrencisi Mustafa Top’un TÜBÄ°TAK-BÄ°DEB 2210-c  Öncelikli alanlar bursu aldığını belirtti.

Projeyi gerçekleÅŸtiren öÄŸretim üyeleri çalışmalarını, “BuluÅŸ, radyoaktif bir izotop ile iÅŸaretlenen antikanser ilacın geliÅŸtirilmesini, bu ilacın hedef kanser hücresindeki DNA etkileÅŸiminin tespitini ve Ä°yot-131 ile iÅŸaretli Topotekan ilacın akciÄŸer kanserinin nükleer görüntülenmesinde ve tedavisinde kullanılacak yeni bir ajanı açıklıyor. Çalışmamızda, Ä°yot-131 ile iÅŸaretli ve iÅŸaretsiz Topotekan’a ait sitotoksisite çalışmaları, hem saÄŸlıklı hem kanserli hücre hatlarında yapıldı ve aynı hücre hatlarında tutulum potansiyelleri belirlendi. Ä°yot-131 ile iÅŸaretli Topotekan’ın akciÄŸer kanseri hücrelerindeki tutulumunun saÄŸlıklı akciÄŸer kanseri hücrelerindeki tutuluma göre daha yüksek olduÄŸu tespit edildi. Elektrokimyasal yöntemle izlenen deneysel süreçte,  Ä°yot-131 ile iÅŸaretli Topotekan’ın  hedef kanser hücresine ait DNA’ya, saÄŸlıklı hücreye ait DNA’ya kıyasla daha fazla etki ettiÄŸi görüldü. Sonuç olarak, radyoiÅŸaretli ilacın hedef kanser hücresinde seçimli bir ÅŸekilde tutulduÄŸu “in vitro” tutulum çalışmalarıyla ispatlandı. GeliÅŸtirilen ajanın “in vivo” çalışmaları halen devam etmektedir.” ÅŸeklinde açıkladı.

Ä°lgili çalışma ayrıca “Scimago Journal Ranking” sıralamasında Analitik Kimya alanında Q1’de yer alan ve etki deÄŸeri 4.24 olan SCI dergisi “Talanta” da yayınlandı.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°