Çerez Örnek
canlı destek
Oto koltuğu çocukları hayata bağlıyor

 

    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen Bebek ve Çocukların Güvenli Seyahati Özel Çalışma Modülü kapsamında toplumda bu konuda farkındalığın arttırılması için çeÅŸitli çalışmalar yürütülüyor. Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Özge Altun KöroÄŸlu ve Sosyal Pediatri Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Feyza Umay Koç tarafından yürütülen çalışmalarda çocukların araba koltuÄŸu kullanımı konusunda Tıp Fakültesi 2. ve 3. sınıf öÄŸrencilerinin rol aldığı kısa film ile radyo spotu hazırlandı.

 

    Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bilim dalını ziyaret ederek sürdürülen çalışmalar konusunda bilgi aldı. Ziyaret sırasında konuÅŸan Rektör Prof. Dr. Budak, ‘‘Ege Üniversitesi Rektörü olarak Kurban Bayramı tatilinde seyahate çıkacak ailelerimize çocuklarımızın arabadaki oturma koltuÄŸunun hayati önem taşıdığını hatırlatmak istiyorum. DoÄŸru ÅŸekilde yerleÅŸtirilen çocuk koruma sistemi ölümcül yaralanmaları yüzde 75 oranında azaltıyor. O nedenle toplum olarak bu konuyu önemsemeliyiz. Çocuklarımızın araba koltuÄŸunda emniyet kemerlerini takarak seyahat etmelerini saÄŸlamalıyız. Yapılan bilimsel çalışmalar da çocukların bu koltuklarda çok daha güvende olduklarını gösteriyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanemizde yürütülen bu projeye katkı sunan herkese teÅŸekkür ediyorum. Rektörlük olarak bu tür sosyal sorumluluk projelerinin yanındayız. Bu duygularla herkese ÅŸimdiden güzel bir bayram tatili diliyorum ’’ dedi.

    Her yıl trafik kazalarında binlerce çocuÄŸun ciddi olarak yaralandığını ya da hayatını kaybettiÄŸini belirten  Neonatoloji Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Özge Altun KöroÄŸlu ise ‘‘ Bu durumun önlenmesi için anne ve babaların çocukların güvenli seyahatleri ile ilgili gerekli önlemleri almaları gerekiyor. Ancak ülkemizde bebek ve çocukların güvenli seyahati konusunda kamuoyunun bilgi ve farkındalık düzeyleri ve önerilere uyumu çok düÅŸük. Bu nedenle son 3 yıldır tıp fakültemizde 2. ve 3. sınıf öÄŸrencilerimiz ile çocukların güvenli seyahatlerine iliÅŸkin farkındalık yaratmaya; konu ile ilgili güncel bilimsel önerileri meslektaÅŸlarımıza ve ailelere sunmaya çalışıyoruz’’ dedi.

    Kısa film ve radyo spotu hazırlandı

 

    Sosyal Pediatri Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Umay Koç ile birlikte bebek ve çocukların güvenli seyahati konusunda farkındalık yaratmaya yönelik 3 proje yürüttüklerini söyleyen Doç.Dr. KöroÄŸlu ÅŸöyle konuÅŸtu: ‘‘ Bunların ilkinde hastanede yatan ve nispeten bu konuda bilgilendirilmiÅŸ olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüz ailelerimizin güvenli seyahat konusunda görüÅŸ, yaklaşım ve pratiklerini sorguladık. Bu çalışmamızda bebek ve çocukların güvenli ulaşımı ile ilgili uygulamaların son derece eksik olduÄŸunu gördük. Bunun üzerine bir sonraki yıl baÅŸka bir grup ikinci sınıf öÄŸrencilerimizle bir kamu spotu hazırladık. Bu kamu spotunun senaryosunu öÄŸrencilerimiz yazdılar ve bu filmde kamera önüne geçtiler. Bu filmimizi ailelerimizi bilgilendirmek için Youtube’da yayınladık. Bu yıl da baÅŸka bir öÄŸrenci grubuyla bir radyo spotu ve bilgilendirici broÅŸür hazırladık.  Üniversitemizin radyosunda Ege’den SaÄŸlık Programında bu konuda bir program gerçekleÅŸtirdik.’’   

    Bebek ve Çocukların güvenli seyahatleri nasıl saÄŸlanabilir?

 

    Kurban Bayramı tatili yaklaşırken seyahat yoÄŸunluÄŸunun artacağını söyleyen Doç. Dr. KöroÄŸlu, “Dünyada her yıl 1.3 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Her 3 dakikada 1 çocuk trafik kazasında ölüyor. Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerine göre; araba koltuÄŸu kullanma ÅŸartı olan ülkelerde trafik kazalarında bebek ölüm oranı yüzde 3; zorunlu olmayan ülkelerde ise yüzde 46. Ülkemizde ise araba koltuÄŸu kullanım oranı  yüzde 20’lerde. Araba koltuÄŸu ve yükselticilerin doÄŸru kullanımı ciddi hasarlanma riskini yüzde 75 azaltır. Bebek ve çocukların bu seyahatlerde güven içerisinde yolculuk etmelerini istiyoruz.  Bu anlamda 2 yaşına kadar olan çocukların araba koltuÄŸunda ve yüzü arka cama bakacak ÅŸekilde oturtmalarını tavsiye ediyoruz. 2 yaşından okul çağına kadar olan çocuklarımızda ise yine araba koltuÄŸunda ve yüzleri öne bakacak ÅŸekilde yolculuk yapmaları gerekiyor. 12-13 yaşına kadar çocuklarımızın yükselticilerle ve emniyet kemeriyle seyahat etmeleri uygun olacaktır. Bebeklerin ve çocukların kilolarına göre ailelerin edindikleri araba koltuÄŸunun özelliklerine göre kullanım ÅŸeklinde farklılıklar olabilir. Ancak genel itibariyle bu konulara dikkat etmek gerekiyor. Bayram tatili öncesinde ailelerimizi bu konuda bir kez daha uyarıyoruz. Oto koltuÄŸu ile bebeklerini hayata baÄŸlayabilirler ’’ diye  konuÅŸtu.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°