Çerez Örnek
canlı destek
Egeli bilim insanları bakteri keşfetti

 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz ÇavuÅŸoÄŸlu ile ekibi akciÄŸer enfeksiyonuna yol açan ve ‘Mycobakterium Celeriflavum’ adını verdikleri yeni bir bakteri türü keÅŸfederek bilim literatürüne kazandırdı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hem bilimsel araÅŸtırma projeleri hem de bütçemizle bu tür çalışmalara destek vermeye devam edeceÄŸiz” dedi.

 

Ege Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarlarında öÄŸretim üyeleri ile bir araya gelen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, çalışmalarla ilgili bilgiler aldı. Laboratuvarlarda görevli saÄŸlık personeliyle de görüÅŸen Rektör Budak, akciÄŸer enfeksiyonuna yol açan yeni bir bakteri türü keÅŸfederek bilim literatürüne kazandıran Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Cengiz ÇavuÅŸoÄŸlu ile ekibini ziyaret etti.

 

“DESTEĞİMÄ°Z SÜRECEK”

“Yeniden Ege Üniversitesi” sloganıyla yola çıktıklarını ve her alanda önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Rektör Budak, akademisyen, öÄŸrenciyle idari personelin huzurlu ve mutlu bir çalışma ortamına kavuÅŸtuÄŸunu söyledi. Åžeffaf yönetim anlayışıyla yürüttükleri çalışmaların meyvesini aldıklarını kaydeden Rektör Budak, bilimsel çalışmalara ayrı bir önem verdiklerine deÄŸindi. Ege Üniversitesi’nin bilim dünyasında öne çıkmasını saÄŸlayan fakültelerden birinin de Tıp Fakültesi olduÄŸunu belirten Rektör Budak, “Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öÄŸretim üyelerimizden Prof. Dr. Cengiz ÇavuÅŸoÄŸlu hocamız ve ekibi dünyada ilk kez ‘Mycobakterium Celeriflavum’ adı verilen bir mikro bakteri türünü keÅŸfedip bilimsel literatüre kazandırdı. Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü olarak, hocamız ve ekibiyle dünya bilimine saÄŸladıkları katkı ve çalışmalarından dolayı gurur duyuyoruz. Bu tür çalışmalar Ege Üniversitesinin uluslararası arenada görünürlüÄŸünü arttırıyor ve bilimsel prestijine de çok ciddi katkılar saÄŸlıyor. Hem bilimsel araÅŸtırma projelerimizle hem de bütçemizle bu tip çalışmaları desteklemeye devam edeceÄŸiz” dedi.

10 YILLIK ÇALIÅžMA

AkciÄŸer enfeksiyonuna yol açan bakteri türünün keÅŸfedilmesinin 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduÄŸunu dile getiren Prof. Dr. Cengiz ÇavuÅŸoÄŸlu, “Ä°nsanlarda hastalığa yol açan yeni bakteri türleri buluyoruz. Dünyada da bunun örnekleri var. Biz de çalışma ekibimiz ve uluslararası araÅŸtırıcılarla birlikte yeni bir bakteri türü bulup isimlendirerek dünya literatürüne sunduk. Ä°lk kez bizim tarafımızdan bulunan bakteri türü, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda hastalığa yol açabiliyor. Yaklaşık 10 yıllık süreçti. Bu bakterinin adı kondu ve hangi antibiyotiklerden etkilendiÄŸi belirlendi. Süreç tamamlanmış durumda. Bizim laboratuvarımız mikro bakterilerle ilgili çalışma yapan laboratuvar. Türkiye’deki en geliÅŸkin laboratuvarlardan biri diyebiliriz. Her türlü kültür, genetik testler yapabiliyoruz” diye konuÅŸtu. Prof. Dr. ÇavuÅŸoÄŸlu, keÅŸfedilen bakterinin daha önce hastalarda tespit edilemediÄŸini, artık yapılacak testlerle tespit edilip tedavisinin hızla yapılabileceÄŸini söyledi.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°