Çerez Örnek
canlı destek

Ege Üniversitesi milli aşı üretimi için kolları sıvadı

Ege Üniversitesi “Aşı GeliÅŸtirilmesi ve Üretimi Altyapı Projesi” ile Türkiye’nin  aşı konusunda dışa bağımlılığını azaltacak.

Ege Üniversitesi, Kalkınma Bakanlığının AraÅŸtırma Altyapısı Proje ÇaÄŸrısına ‘Aşı’ konusunda baÅŸvuruda bulunarak bu göreve talip oldu. Projenin hayata geçirilmesi ile çağımızın vebası kanser hastalığı için de aşı üretilmesi planlanıyor.

Ege Üniversitesi öncelikle ulusal gereksinimi karşılamak, dışa bağımlılığı azaltmak ve uluslararası piyasada yer edinmek için “Aşı GeliÅŸtirilmesi ve Üretimi Altyapı Projesi” sini hazırladı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak’ın göreve gelmesinin ardından Ege Üniversitesinin aşı çalışmaları konusundaki giriÅŸimleri hız kazandı.

Aşı üretiminin ihtiyaç duyduÄŸu en önemli zenginliÄŸin donanım kadar bilgi birikimi ve kültür olduÄŸunu belirten Rektör Prof.Dr. Necdet Budak,  ‘’Aşı üretimi ile ilgili her türlü bilgi birikimine, temel alt yapıya ve yasal gerekliliklere önemli oranda sahibiz. Projemizi üniversite-sanayi iÅŸbirliÄŸi ile hayata geçireceÄŸiz ve öncelikle ulusal gereksinimimizi karşılayarak ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacağız. Daha sonra ise uluslararası piyasada yer edinmeyi amaçlıyoruz. Tüm bu hedeflerimiz Kalkınma Bakanlığımızın Onuncu Kalkınma Planı SaÄŸlık Endüstrilerinde Yapısal DönüÅŸüm Programı Eylem Planı ve Ülkemizin 2023 vizyonu ile örtüÅŸüyor’’  ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Milli Aşı için disiplinler arası çalışma yapılacak

Ege Üniversitesinin aşı projesini çok disiplinli olarak hayata geçirmeyi planladıklarının altını çizen Prof.Dr. Budak, ‘’ Projemizde; Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü, Tıp Fakültesi Parazitoloji ana bilim dalı, Eczacılık Fakültesi, Kanserle SavaÅŸ Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi ile Ä°laç GeliÅŸtirme ve Farmakokinetik AraÅŸtırma Uygulama Merkezi bölümleri çaÄŸrı çerçevesinde ihtiyaç duyulan aşı üretimi için bir araya geldiler. Ve tüm bu birimlerimiz milli aşı projesi için el ele vererek bu projeyi ülkemize kazandıracak olmanın heyacanı içerisinde’’ dedi.

Hedef: ‘AraÅŸtırma Üniversitesi’ olmak…

 

Ege Üniversitesinin kuruluÅŸ felsefesinin gereÄŸi olarak saÄŸlık ve mühendislik bilimlerinde geçmiÅŸte olduÄŸu gibi son zamanlarda da ciddi bir atılım içerisinde olduÄŸunu hatırlatan Rektör Prof.Dr. Budak, ‘’ Üniversite olarak hedefimiz 2019 yılında ülkemizin ilk 10 araÅŸtırma üniversitesi içerisinde yer almak.   Aşı GeliÅŸtirilmesi ve Üretimi Altyapı Projesinin de bu hedefimiz açısından ayrı bir önemi var. BaÅŸta kanser aşısı olmak üzere çeÅŸitli hastalıklara yönelik  aşı geliÅŸtireceÄŸimiz bu projemizin hem saÄŸlık hem de ekonomik anlamda ülkemize de büyük katkısı olacaktır. Disiplinler arası bu örnek çalışmada yer alan  tüm akademisyenlerimize ve çalışma ekiplerine teÅŸekkür ediyorum ” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye'de bağışıklamada kullanılan insan aşılarının yaklaşık %60'ının SaÄŸlık Bakanlığı, %30'unun özel sektör tarafından ithal edilirken, %10'unun ise bağış olarak saÄŸlandığını söyleyen proje koordinatörü Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Emekli ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. S. Ä°smet DeliloÄŸlu Gürhan ise,  ‘‘ Türkiye'de uygulanmakta olan tüm bakteri ve virüs aşılarının üretilebileceÄŸi bir " Aşı Üretim Tesisleri Kurulması Projesi"nin maliyeti ise yaklaşık 40 milyon dolar olarak hesaplanıyor.  Bu nedenle ulusal beÅŸeri aşı üretim tesislerinin kurulmasına destek verilmesi gerekiyor. Projemizi Ege Üniversitesinin “Biyobenzer Ürünler Mükemmeliyet Merkezi Projesi” kapsamında hayata geçireceÄŸiz. Bilimsel ve altyapı potansiyelinden destek alarak büyük ölçüde yerel kaynaklarla sürdürülebilecek bir Aşı GeliÅŸtirme ve Üretim Alt yapısı  oluÅŸturmayı planlıyoruz’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Projenin maliyeti yaklaşık 40 milyon dolar

Ege Üniversitesinin önerdiÄŸi proje ile Kalkınma Bakanlığının “SaÄŸlıkta Aşı” çaÄŸrısına iki temel baÅŸlık altında yaklaşım gösterildi.

Çocuk  hastalıklarına yönelik aşılar geliÅŸtirilecek

Birincisi bir insanlık dramı olarak özellikle yurtdışından alınan göçlerden sonra yeniden Türkiye’nin gündemine taşınmış olan çocuk hastalıklarına yönelik olarak çocuk felci aşısı, boÄŸmaca aşısı ile toksoplazma/layÅŸmanya aşısı ve insan papilloma virus (HPV) aşılarının prototiplerinin geliÅŸtirilmesi ve Sanayi iÅŸbirliÄŸi ile birlikte tedaviye kazandırılması amaçlanıyor.

Kanser Aşısı üzerine de çalışmalar yürütülecek

Ä°kincisi ise  çağımızın vebası olarak nitelendirilen kanserin tedavisine yönelik olarak DNA ve otolog aşıların  prototiplerinin geliÅŸtirilmesi.Kanser aşılarının protopinin geliÅŸtirilmesinde gerekli bilgi birikimi, özel sektör ve  uluslararası akademik iÅŸbirlikleri ile birlikte geliÅŸtirilecek.  

Projenin modül sorumluluklarını ise Ege Üniversitesi  Kanserle SavaÅŸ Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer HaydaroÄŸlu, Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü öÄŸretim üyeleri Prof. Dr. Esin HameÅŸ, Yrd. Doç. Dr. Sultan Gülçe Ä°z ile Ege Üniversitesi  Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öÄŸretim üyesi Doç. Dr. Mert DöÅŸkaya üstlenecek. Proje ekibinde aşı konusunda patent sahibi araÅŸtırıcılar ile  yine konusunda uzman geniÅŸ bir araÅŸtırıcı grubu da yer alacak. 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°